Äiti näkee järjettömästi vaivaa pitääkseen kulisseja aivan tavallisesta elämästä pystyssä ja on onnistunut siinä hyvin. Kun muutama päivä sitten avauduin äidistäni blogiimme, äitini tunteva sukulaiseni avautui siitä, miten ei olisi koskaan arvannut. Enkä oikeastaan edes ihmettele sitä.

Äiti juo iltaisin ja yleensäkin vain iltaisin. Useimmiten vain juo, siihen ei liity mitään sen enempää. Jos siis ei lasketa sitä, että äidin nykyinen aviomies ja pikkusiskoni joutuvat olemaan varpaillaan ja odottamaan, onko tämä sellainen ilta, jona räjähtää. Välillä kyllä räjähtää ja voimalla. Äitin ahdistukset, möröt, kaikki piiloon pois mielestään painamansa ikävät asiat pyrkivät pintaan. Äiti alkaa haastaa riitaa, eikä alkoholin vaikutuksen alaisena kykene ottamaan vastaan järkipuhetta. Äidin mies on absolutisti ja melkoisen rauhallinen kaveri, mutta äiti yllyttää, ärsyttää, käy päälle. Pakottaa mukaan taisteluun. Joskus hyökkää väkivalloin päälle. Sisko seuraa kaikkea vierestä. Makaa sängyssään peiton alla. Teeskentelee nukkuvaa ja pelkää mielettömästi. Vielä äiti ei ole siskoa vahingoittanut suoraan, mutta sekin päivä voi vielä hyvin koittaa.

Kun keittiön pöytäkalusto rikkoutui humalariehunnan seurauksena, tilalle hankittiin välittömästi uusi. Uuden pöydän voi vielä selittää sisustuksellisena, mutta vanhaa rikkinäistä on vaikeampi.

Jos äidin luo menee kylään ihan tavallisena päivänä, mikään ei viittaa alkoholismiin. Kaikki tavarat ovat järjestyksessä, koti on viimeisen päälle siisti ja lemmikit ruokittuja. Lapsella on oma huone täynnä leluja. Piha on hoidettu. On kaikenlaista kukkaa ja kasvia. Missään ei loju avattuja pulloja näkyvillä, ei pullonkorkkeja, ei sotkua, ei taistelujen jälkiä. Perhe vaikuttaa ihan normaalilta uusioperheeltä. Äiti, tytär ja isäpuoli. Jonnekin seinälle on laitettu kuvia vanhemmistakin tyttäristä. Äiti keittää hövelisti vieraille kahvia, kattaa pöydän, laittaa muitakin tarjottavia. Seurustelee normaalisti. Tyttö käyttäytyy tavallisen lapsen tajoin. Mitä nyt on ujo ja vähän vierasarka. Kaikki vaikuttaa olevan kaikin tavoin mallillaan.

Äiti hoitaa kotia pakonomaisesti. Koska koti on kunnossa ja perhe ruokittu, itse toimintakykyinen päivittäin, ei äidin mielessä alkoholin suhteen ole mitään ongelmaa. Äiti tekee koko ajan jotain. Jos joskus harvoin istuu paikallaan, hän vähintään neuloo tai virkkaa. Mutta ei koskaan kauaa kerrallaan. Koti vaatii hoitamista jatkuvasti. Jos pysähtyisi aloilleen ilman mitään tekemistä, saattaisivat ajatukset alkaa harhailla pois arkiaskareista ja joutua tutkiskelemaan omaa elämäänsä. Sitä äiti ei voi tehdä. Hän ei pysty kohtaamaan mörköjään, ei tunnustamaan puutteita itsessään, ei katsomaan virheitään, elämäänsä. Hän tekee kaikkensa uskotellakseen sekä itselleen, että maailmalle, että kaikki on hyvin. Hermostuneena, neuroottisena, rasittuneena päivästä päivään. Edes televisiota äiti ei ehdi pysähtyä katselemaan. Ja aikuisten tytärtensä ollessa kylässä, äiti ei edes välitä pysähtyä kuuntelemaan, mitä lapsensa haluavat kertoa. Lause ehkä, kaksikin, sitten pitää alkaa pyyhiä pöytää tai touhottamaan muuta. Huomautus ei auta.

Rentoutuminen tekisi hyvää, mutta se ei onnistu ilman alkoholia. Ei ainakaan rentoutuminen ilman mitään tekemistä. Alkoholi rentouttaa ja riittävästi nautittuna heikentää muistia. Rankan päivän jälkeen pitää saada hetki levätä ja jollain lailla lääkittyä mörköjä, että saa myöhemmin unta. Joka ikinen ilta, sillä ilta ilman alkoholia on raskas, eikä kärttyinen akka silloin häviä mihinkään, ei saa levättyä.

Jos tulisi päivä, toinenkin, jolloin äiti ei kykenisi krapulan tai humalan takia hoitamaan kotia, hänen olisi pakko pysähtyä ajattelemaan, missä on vika. Mutta sitä äiti ei halua tehdä. Mieluummin raataa päivästä toiseen ja on joskus päivisin hyviäkin hetkiä. Voi vaikka haukkua naapureita tai sukulaisia selän takana. Halveksua jotakuta, jonka ajattelee olevan itseään huonompi ihminen tai halveksua heitä, joiden äiti uskoo ajattelevan olevansa parempia kuin hän. Itsetunnon pönkitystä arveluttavin keinoin, kun muitakaan keinoja ei ole.

Rankkaa elämää, paljon työtä, että maailma, kaikki muut kuvittelisivat asioiden olevan hyvin. Sillä niin kauan, kun kaikki luulevat asioiden olevan hyvin, se on virallinen totuus, eikä äiti koe olevansa täysin epäonnistunut. Alkoholismin ja väkivallan, ylipäätään ongelmien myöntäminen julkisesti olisi hänelle valtava häpeä. Sitä ei äidin maailmassa saa tapahtua.

Ja kaikesta joutuu maksajaksi myös viaton lapsi. Kaunis, suurisilmäinen tyttö, joka saattaa soittaa sisarellemme iltamyöhällä itkien ja taustalta kuuluu aikuisten raivoisa huuto ja tappelu. Siskomme puhuu lapselle rauhoittavasti hiljaa, kunnes kuulee puhelimesta enää rauhallista hengitystä. Tyttöparka nukahti. Pääsi hetkeksi todistamasta sitä, miten äidistä kuoriutunut hirviö raivoaa valtoimenaan.